Eiwitshakes kopen

Omdat er veel verschillende soorten eiwitshakes op de markt zijn, is het moeilijk om te beslissen welke eiwitshakes je moet kopen. In dit artikel willen we je dan ook een aantal handreikingen doen om eiwitshakes te kopen op een verantwoorde manier.

Eiwitshakes, de onmisbare partner voor sporters

Als serieuze sporter, zijn goede eiwitshakes onmisbaar. Een eiwitshake bevordert het herstel en de opbouw van je spieren. De bouwstenen van spieren zijn namelijk de aminozuren uit eiwitten. Na het sporten zijn je spieren uitgeput en vertonen ze minuscule scheurtjes. Deze scheurtjes zijn verantwoordelijk voor de spierpijn die je vaak zult voelen na het sporten. Om het herstel van je spieren te bevorderen zijn eiwitshakes een goede aanvulling op je dagelijkse voeding.

Overige functies van eiwitshake

Naast spierherstel en spieropbouw bevordert een goede eiwitshake nog veel meer belangrijke processen in het lichaam. Zo zijn bepaalde aminozuren essentieel voor de verbranding van verzadigde vetten en is een eiwit zelf bijna niet op te slaan als vet. Dit maakt een eiwitshake geschikt als mager maaltijdmoment voor vetverbranding zonder dat dit ten koste gaat van je spierweefsel of energielevels!

Eiwitshakes kopen, maar welke?

Bij het kopen van eiwitshakes zijn er een aantal factoren waar je op moet letten, de belangrijkste staan hieronder op een rij.

Het doel van de eiwitshake

Voor zowel mensen die aan willen komen als af willen vallen, kunnen eiwitshakes een toegevoegde waarde hebben. Het gebruik van de eiwitshakes is echter anders. Als je wilt afvallen zullen de eiwitshakes vooral een alternatief zijn voor regulier voedsel. Als je echter wilt aankomen, gelden de eiwitshakes juist als aanvulling op je voedsel. Eiwitrijke voeding is in vele opzichten van belang voor je lichaam, ook buiten het spieropbouwproces om.

De kwaliteit van de eiwitshakes

Niet iedere eiwitshake is even goed voor je. Een goede eiwitshake geeft je voor langere tijd een verzadigd gevoel, bevat veel eiwitten met een hoge biologische waarde en bevat weinig koolhydraten en vetten. Juist de hoge biologische beschikbaarheid van een eiwit bepaalt in wat voor mate het lichaam in staat gesteld wordt om nieuw spierweefsel aan te maken. Daarnaast is het fijn als de eiwitshake die je gebruikt een lekkere smaak heeft. Scitec-Online.nl is een aanbieder die zich richt op enkel producten met een hoge biologische waarde. De eiwitshakes van Scitec Nutrition worden gewonnen uit hoogwaardige melkproducten en bevatten geen incomplete aminozurenprofielen. Door intensief onderzoek en de nieuwste filterwijzen haal je het optimale uit je eiwitshakes.

Je eiwitshakes online kopen? Kies in de menubalk één van de trainingsdoelen en kies de best passende eiwitshake.

Gebruik van eiwitshakes met verstand

Wees je er van bewust dat eiwitshakes voor meer dan 80% bestaan uit puur eiwit, daarnaast bestaan de overige procenten doorgaans uit vetten en koolhydraten. Dit resulteert er in dat een normale eiwitshake (ongeveer 30 gram) ongeveer 120 kcal aan energie oplevert. Houd hierbij rekening als je start met eiwitshakes. Te grote innames van eiwitten kan je lichaam ontregelen als je het niet gewend bent, luister dus naar je lichaam.

Eiwitten

Eiwitten zijn in de wereld van sporters onmisbaar en dat is natuurlijk niet zonder reden. Samen met complexe koolhydraten vormen eiwitten de twee steunpilaren in menig voedingsschema. Eiwit is voor het menselijk lichaam belangrijk. Er zijn meerdere redenen aan te voeren waarom eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zo belangrijk zijn. Wij zullen ons alleen richten op het belang van eiwitten op het gebied van lichamelijke doelstellingen zoals bijvoorbeeld spierherstel en vetverbranding.

Tijdens het trainen ontstaan er scheurtjes in de spieren vanwege de belasting op de spieren. De aminozuren in eiwitten hebben de functie om deze scheurtjes op te vullen zodat de spieren weer kunnen herstellen. Als dit proces van spierherstel op regelmatige basis wordt herhaald dan treedt er spiergroei(hypertrofie) op. We kunnen dus concluderen dat zonder voldoende (goed opneembare) eiwitten in ons voedingspatroon we niet in staat zijn om spiergroei te stimuleren!

Dit is exact de reden waarom veel sporters eiwitshakes (ook wel bekend als proteineshakes) inzetten  om voldoende eiwitten binnen te krijgen zodat het lichaam kan herstellen van de uitgevoerde krachtsinspanningen.

Aminozuren

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. In totaal bestaat een eiwit uit 21 aminozuren die zijn opgebouwd uit niet-essentiële, semi-essentiële aminozuren en essentiële aminozuren. Niet-essentiële en semi-essentiële varianten kan het lichaam zelf synthetiseren, oftewel deze aminozuren kunnen door het lichaam worden aangemaakt. Essentiële aminozuren daarentegen worden niet door het lichaam aangemaakt. Deze kunnen we enkel uit onze voeding halen. De bekendste essentiële aminozuren zijn Valine, Leucine en Isoleucine. Deze drie aminozuren staan ook wel bekend als de BCAA’S (Branched Chain Amino Acids). In totaal zijn de BCAA’s goed voor 35% van de essentiële aminozuren in de spier-eiwitten en spelen dus een belangrijke rol in spiergroei!

Welke soorten eiwit zijn er?

Bij veel sporters heerst het idee dat elke eiwitshake, op de smaak na, hetzelfde is. Dit is een veelvoorkomende fout. Er zijn verschillende soorten eiwitten met elk hun eigen unieke eigenschappen en samenstelling van aminozuren. Daarbij komt, dat van alle verschillenden soorten eiwitten er ook nog een hoop verschillende kwaliteiten zijn(biologische beschikbaarheid).

Whey concentraat

Whey concentraat is de meest voorkomende eiwit op de markt en is afkomstig van melkeiwitten. Dit type eiwit (whey) wordt beschouwd als de beste soort proteïne voor sportvoeding.

Whey isolaat

Whey isolaat – zoals scitec whey isolate – heeft een extra stap in het filterproces ten opzichte van whey concentraat. De meeste isolaat eiwitten bevatten bijna geen suikers en vetten en dit zijn een van de snelst opneembare eiwitten.

Whey hydrolisaat

Dit is de puurste vorm whey ewit op de markt. De whey eiwitten zijn al voorverteerd waardoor de spijsvertering minder aan het werk wordt gezet in vergelijking met de concentraat en isolaat. De aminozuren zijn opgebroken in kleine ketens waardoor de whey hydrolisaat ongelofelijk snel wordt opgenomen.

Een caseïne eiwit is ideaal om te nemen voordat je gaat slapen. Caseïne eiwitten bestaan uit lange ketens aminozuren waardoor het tot 8 uur kan duren voordat de eiwit vollledig is opgenomen. Dit maakt caseïne tot de perfect eiwitshake om in te nemen voor het slapen. Je lichaam blijft namelijk in een spieropbouwende toestand.

Soja eiwit

In tegenstelling tot de andere soorten eiwit is soja eiwit afkomstig van een plantaardige bron. Soja eiwitten zitten volgepakt met L-glutamine, Arginine en BCAA’s. Soja eiwit is een goed alternatief voor whey eiwit.

Beef eiwit

Het moge duidelijk zijn dat het hier niet gaat om een melkeiwit, maar om een eiwit afkomstig van rund. Het is gebleken dat er betere resultaten worden behaald met eiwitten uit rundvlees dan uit kip. Met een eiwitshake van beef eiwitten krijg je een hoge concentratie van deze spieropbouwende proteïne binnen.

[]